Alle kookplaten op een rij

Als je kiest voor een keuken, dan kies je direct voor een passende kookplaat. De keuze hiervoor wordt mede bepaald door de opzet van jouw droomkeuken. Een ruimere keuken is gebaat bij een robuust fornuis dat de keuken elan geeft. Heb je een kleinere ruimte? Dan is een kookplaat op gas, elektriciteit of inductie een betere optie. Van welke kookplaat jij ook van de kook raakt: we zetten alle mogelijkheden op een rij.

 

DE GASKOOKPLAAT
Een gaskookplaat biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere kookplaten. Bijvoorbeeld dat je beschikking hebt over een directe hittebron. Niet wachten tot de hitte opgewekt is, direct aan de slag. Een ander bijkomend voordeel is dat de temperatuur exact regelbaar is, wat koken een stuk makkelijk maakt. Daarnaast is dit type kookplaat energiezuinig en geschikt voor alle pannen. Je hoeft dus geen nieuw pannenset aan te schaffen. Wel zo makkelijk. Bovendien is een gaskookplaat een van de goedkoopste kookplaten in gebruik en aanschaf. Koken op gas is echter wel duurder in energieverbruik, omdat het rendement lager ligt dan bij koken op inductie. Daarnaast heeft een gaskookplaat kieren en hoeken. Moeilijker schoonhouden en dus minder hygiënisch.

GAS-OP-GLASKOOKPLATEN
Met een gas-op-glaskookplaat geniet je van de voordelen van een gaskookplaat én is langdurig schrobben verleden tijd. De gaspitten zijn namelijk bovenop geplaatst en voorzien van een eigen pannendrager. Een ander bijkomend voordeel is dat de glas keramische vangschaal minder gevoelig is voor het inbranden van etensresten. Zo heb je lang plezier van je plaat. Het nadeel van koken op glaskookplaten is dat het materiaal breekbaar is. Kijk dus uit met grote zware pannen. Zorg er daarnaast altijd voor dat je de juiste schoonmaakmiddelen bij de hand hebt om vetvlekken te verwijderen. Het glanzende oppervlak van een glaskookplaat zorgt er namelijk voor dat je vlekken snel ziet.

INDUCTIEKOOKPLAAT
Koken op inductie wint terrein in Nederland. Niet gek, want koken op inductie biedt voordelen. Bij een inductiekookplaat wordt alleen de bodem van de pan verhit, niet de kookplaat. Het resultaat is dat er minder energie verloren gaat. Alle energie wordt namelijk gebruikt om de pan te verwarmen. Daarnaast brand je je vingers minder snel. Wel zo veilig. En omdat niet de hele kookplaat warm wordt, kun je etensresten makkelijk verwijderen. Ook is de temperatuurregeling bijzonder eenvoudig. Temperatuurverandering is direct voelbaar. Hou er wel rekening mee dat er een andere electriciteitsgroep moet worden gemaakt om de veiligheid te garanderen. Een bijkomende investering aan de woning dus. Ook heb je andere pannen nodig, speciaal voor het koken op inductie.

KERAMISCHE KOOKPLATEN
Een keramische plaat kent voordelen ten opzichte van andere kookplaten. De plaat bestaat uit glas en is makkelijk schoon te maken. Etensrestjes veeg je er zo vanaf. Daarnaast is een keramische kookplaat betrouwbaar en gaat deze gemiddeld langer mee dan een andere kookplaat. Bijzonder duurzaam dus. Ook ziet een keramische kookplaat er modern uit. Een echte toevoeging aan iedere state-of-the-art keuken. Een ander bijkomend voordeel is dat een keramische plaat wordt verwarmt door verwarmingselementen, die direct opgloeien bij gebruik. De kookzone is direct zichtbaar. Een nadeel is dat keramisch koken vaak duur is. De stoppenkast moet worden voorzien van een nieuwe groep. Ook moeten er nieuwe leidingen en (Perilex) stopcontacten worden aangelegd in de keuken. Daarnaast blijft de plaat na gebruik warm. Het is dus minder energie-efficiënt.

KOOKPLATEN BIJ BOUWCENTER
Ben je een groot fan van koken op gas? Direct vuur en lekker gelijk aan de slag? Of geef je meer de voorkeur aan een energiezuinige variant als een keramische kookplaat? Voor welke kookplaat je ook gaat, bij Bouwcenter ben je aan het juiste adres. Bij ons vind je een breed assortiment kookplaten: van gas tot gas-op-glaskookplaten en inductie tot keramische kookplaten. Passend bij ieder budget en kookwens. Bezoek daarom snel één van onze showrooms en laat je adviseren door één van onze adviseurs.