Recept-asperges met Hollandaisesaus

Het aspergeseizoen staat met grote hoofdletters genoteerd in onze foodie agenda. Het seizoen duurt jammer genoeg niet lang. Haal álles eruit wat erin zit en doe asperges in de soep, salade of hartige taart. Of natuurlijk op de klassieke wijze: met hollandaise saus, ham en ei. Mmm, smullen geblazen. 

INGREDIËNTEN

2 kg witte asperges
160 gram boter
6 aardappelen
12 eieren
20 ml balsamicoazijn
180 ml witte wijn
6 plakken achterham

STAP VOOR STAP BEREIDING

Schil de asperges rondom met een dunschiller vlak vanaf het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige ondergrond. Breng het water aan de kook in een ruimte pan en voeg wat zout en een klontje boter toe. Leg de asperges in het water als dit kookt. Breng het water opnieuw aan de kook, draai het vuur laag en dek de asperges af met een vel wit keukenpapier. Kook de asperges voor 10 minuten en laat deze hierna nog 10 minuten in het hete kookvocht rusten. Schep de asperges vervolgens met een grote schuimspaan uit de pan.

Kook de aardappelen in 8 minuten gaar en de helft van de eieren hard. Splits ondertussen de rest van de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Klop de eierdooiers goed los en klop de azijn en wijn erdoor. Smelt de rest van de boter.

Zet een lage, vrede pan op laag vuur en klop het eiermengsel op tot een saus. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met zout. Schenk al kloppend beetje bij beetje de gesmolten boter erbij, tot een luchtige en gebonden saus ontstaat.

Leg op ieder bord 6 asperges en beleg deze met een plak ham, 2 halve eitjes en 2 halve aardappelen. Schenk er wat lauwwarme Hollandaisesaus over en serveer die.

VARIATIETIP

Heb je nog wat asperges over? Heerlijk! Tijd voor aspergesoep. Bak de onderkantjes van de asperges aan in flink wat boter. Doe er al roerend wat bloem bij. Schenk beetje bij beetje wat kookvocht bij, terwijl je goed blijft roeren. Breng op smaak met peper en zout en maak het af met een scheutje room en zalmsnippers. Eet smakelijk!